Bebeklerin Gaz Sancısı (Kolik) ile Başa çıkma Yolları

12.08.2020
Bebeklerin Gaz Sancısı (Kolik) ile Başa çıkma Yolları
Kolik (Gaz Sancısı) Nedir?

Yeni doğmuş bebeğinizi eve getiriyorsunuz ve sonrasında birkaç hafta uyumaktan, emmekten, çiş yapmaktan ve ağlamaktan başka bir şey yapmıyor. Birkaç hafta sonra bir gün, uzun süren, kulakları tırmalayan feryatlarla, sıkılı yumruklarla, sallanan bacaklarla ve mutsuz kırmızı bir suratla ağlama seansları başlıyor. Ne denerseniz deneyin, ağlayan bebeğinizi rahatlatamıyorsunuz. İşin kötüsü bu üzücü ve stresli olayları her gece aynı anda tekrar tekrar yaşıyorsunuz ve sanki sonsuza kadar devam edecek gibi gözüküyor. Kolik dünyasına hoş geldiniz.

Gerçek şu ki, tüm bebekler ağlar. Bu küçük yaşta ihtiyaçlarını iletmenin en iyi ve tek yoludur. Ancak kolikli bebeklerde ağlama, görünürde bir neden olmaksızın aniden başlar. Kolik, sağlıklı bir bebeğin uzun bir süre boyunca sık sık ağlaması veya telaşlanmasıdır. Bebeğiniz düzenli olarak günde 3 saatten fazla ağlarsa kolik olabilir. Kolik doğumdan birkaç hafta sonra başlar. Genellikle 4 ila 6 haftalıkken en sıkıntılı durumuna ulaşır. İyi tarafı, kolik sancısı sonsuza kadar süremez. Bebekler genellikle 3 ila 4 aylık olduklarında kolikten kurtulurlar.

Kolik için açık bir neden görülmemektedir. Bazen yaptığınız hiçbir şey bebeğin ağlamasını hafifletmez. Bu ebeveynler için çok sinir bozucu olabilir. Kolik tedavisi, zaten yorgun veya stresli olan yeni ebeveynlere ilave stres katabilir.

Kolik bir hastalık değildir. Her 5 bebekten birinde görülür. Doktorlar genellikle "üçlü kural" temelinde bebek kolik teşhisi koyarlar. Arka arkaya en az 3 hafta sürede, haftada en az 3 gün, günde en az 3 saat ağlıyor ve bunu açıklayacak bir hastalık yoksa çocukta kolik sancısı var demektir.

Kolik Sancısının Aile Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kolikli bir bebek aile istikrarını etkileyebilir ve anne ve babada kısa süreli anksiyete veya depresyon nedeni olabilir. Ebeveynlerde yorgunluk ve strese de katkıda bulunabilir.

Sürekli bebek ağlaması, ciddi evlilik uyumsuzlukları, doğum sonrası depresyon, emzirmenin erken sonlandırılması, doktorlara sık ziyaretler ve bir çok masraflar ile ilişkilendirilmiştir. Kolikli bebekler çocuk istismarına ve özellikle sarsılmış bebek sendromuna maruz kalabilir.

Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin telaşlanıp ağlaması normaldir. Kolikli bebekler çoğu bebekten daha fazla ağlayan bebeklerdir. Ama diğer yönlerden sağlıklıdırlar. Kolik, 3 haftadan fazla, haftada en az 3 gün, günde 3 saatten fazla ağlama olarak tanımlanır. Koliğin diğer özellikleri şunlardır:

Belli bir sebep olmadan ağlaması (örneğin, aç değilken ve alt bezi kirli değilken ağlaması).

Her gün aynı saatlerde ağlaması. Kolikli bebekler genellikle günün sonuna doğru huysuzlaşır. Ancak her an oluşabilir.

Ağlarken bacaklarını bükmesi ve yumruklarını sıkması, kol ve bacaklarını daha fazla hareket ettirmesi

Büyük acı çekiyormuş gibi ağlaması (Ağlama, emme ve uyumayı kesintiye uğratır)

Ağlarken morarması, kırmızı renk alması

Bebeğiniz ağladığında hava yutabilir. Bu bebeğinizin gazlı olmasına yol açabilir. Bu durum, karınlarının şişkin görünmesine veya gerginleşmesine neden olabilir. Gazı geçtikten veya bağırsak hareketi (kaka yapma) olduktan sonra belirtilerde bir miktar rahatlama gösterebilirler.

Kolik ile Normal Ağlama Arasındaki Fark Nedir?

Koliğin tam olarak ne olduğu veya diğer ağlama türlerinden nasıl ayırdedileceğine dair net bilgiler yoktur.

Ancak doktorlar tipik olarak kolik ağlamasının normal ağlamadan daha yüksek sesli, daha yoğun ve daha tiz olduğu konusunda hemfikirdir. Kolikli bebekler sakinleştirilemez görünürler ve günde toplam en az üç saat ağlama eğilimindedirler. Çoğu zaman, kolik dönemleri her gün tekrar eder, ancak bazı bebekler ara sıra bir gece rahatlar.

Gaz Sancısı (Kolik) Neden Olur?

Doktorlar koliğe neyin sebep olduğundan tam olarak emin değiller. Araştırmacılar, kolik için birçok olası nedeni araştırmışlardır. Katkıda bulunan faktörlerden bazıları şunlar olabilir:

Gaz veya hazımsızlıktan kaynaklanan ağrı veya rahatsızlık.

Tam olarak gelişmemiş bir sindirim sistemi.

Aşırı besleme veya yetersiz besleme.

Mama içeriğine veya anne sütüne duyarlılık.

Çocuğun aşırı uyarılması.

Korku, hayal kırıklığı veya heyecana karşı duygusal tepki.

Kolik Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeğinizin doktoru kolik teşhisi koyabilir. Doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve geçmişini ve semptomlarını gözden geçirecektir. Doktor, diğer olası sorunları ekarte etmek için bazı testler isteyebilir.

Kolik Engellenebilir mi veya Önlenebilir mi?

Bebeğinizin kolik olmasını önleyemez veya engelleyemezsiniz.

Kolik Nasıl İdare Edilebilir? 

Bebeğinizde kolik varsa, olası tetikleyicileri önlemek için yapabileceğiniz şeyler vardır. Ayrıca onları yatıştırmaya ve ağlamayı azaltmaya çalışabileceğiniz şeyler de vardır.

Bebeğinizi emziriyorsanız yediğinize ve içtiğinize dikkat edin. Tükettiğiniz her şey bebeğinize geçer ve onu etkileyebilir. Uyarıcı görevi gören kafein ve çikolatadan uzak durun. Bebeğinizin alerjisi olabileceği süt ürünlerinden ve kuruyemişlerden kaçının. Emziriyorsanız, gaza neden olan turpgillerden sebzeler (lahana, karnabahar), asidik turunçgiller veya alerjen gibi bebeğiniz için mide rahatsızlığına neden olabilecek yiyecekleri (süt, soya, buğday, yumurta, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık) diyetinizden geçici olarak çıkarmayı denemeniz gerekip gerekmediğini doktorunuzla konuşun. Aldığınız herhangi bir ilacın sorun olup olmadığını doktorunuza sorun. Bazı emziren anneler, diyetlerinden kafein (kahve, çay), süt ürünleri, soya, yumurta veya buğdayı kesmenin yardımcı olduğunu fark eder. Bunu yapmadan önce doktorunuzla konuşun ve her seferinde yalnızca bir şeyi keserek, çocukta olumlu etkisi olup olmadığını gözlemleyin.

Bebeğiniz mama ile besliyorsanız, farklı bir marka deneyebilirsiniz. Bebekler, mamadaki belirli proteinlere hassas olabilir. Bebeğinizi daha az yiyecekle daha sık beslemeyi deneyin. Bebeğinizi çok fazla veya çok hızlı beslemekten kaçının. Bir biberonla besleme yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Bebeğiniz daha hızlı emiyorsa, biberon için daha küçük delikli bir meme ucu kullanmayı deneyin. Bu onların beslenmesini yavaşlatacaktır. Mamayı vermeden önce vücut ısısına kadar ısıtmayı deneyebilirsiniz. Veya bebeğinizi dik pozisyonda beslemeyi deneyin.

Unutmayın, önce çocuk doktorunuzla konuşmadan bebeğinize bitkisel veya başka bir ilaç vermemelisiniz. Diyetinizde veya bebeğinizde büyük değişiklikler yapmadan önce daima doktorunuzla konuşun.

Bebeği Tutma Şekilleri

Kolik olan bebekler farklı tutulma veya çok hafifçe sallama biçimlerine tepki verir. Deneyebilirsiniz:

Sırtına masaj yaparken bebeğinizi kolunuzda veya kucağınızda tutmak. Bebeğin karnına çok hafif baskı uygulayın. Bazı kolik bebekler, karın üzerine baskı uygulandığında rahatlar ve tek başına dokunmanın gücü hem anne hem de çocuk için çok rahatlatıcı olabilir. Bu nedenle, bebeğinizi yüzü aşağı bakacak şekilde kucağınıza veya karnı omzunuza dik olacak şekilde yerleştirin veya küçüğünüzün göbeği kolunuza dayanılarak yüzüstü yattığı “kolik taşımayı” deneyin. Sonra onu tutarken sırtını hafifçe ovun.

Gazı varsa bebeğinizi dik tutmak.

Bebek kucağınızda iken  yürümek.

Bebeğinizi kucağınızda hafifçe hareket ettirmek veya bir bebek salıncağı kullanmak.

Bebekler ayrıca hareketlere ve uyaranlara farklı tepki verir. Bebeğinizi yatıştırmaya yardımcı olabilecek diğer şeyler şunları içerir:

Ekstra cilt teması sağlamak. Bebeğinizi vücudunuza yakın tutun ve sakin, yavaş nefes alın.

Bebeğinizi kundaklamak. Bazı bebeklerin daha az uyarılmaya ihtiyacı vardır. 2 aylık ve daha küçük bebekler, ışıkları çok loş veya karanlık olarak beşikte sırtüstü yatarak kundaklanmış olarak rahatlayabilirler. Kundağın çok sıkı olmadığından emin olun. Bebek yan dönmeye başladığında kundaklamayı bırakın.

Bebeğinize şarkı söylemek.

Bebeğinize ılık (sıcak olmayan) bir banyo yapmak veya karnına ılık bir havlu koymak.

Düşük perdeden müzik çalın - bazı bebekler ses ve hareketle sakinleşir.

Bebek arabasında bebeğinizle yürüyüşe çıkmak.

Bebeğinizi alarak araba ile bir gezintiye çıkın. Genellikle arabanın hareketi bebeği sakinleştirir.

Kolik ile Yaşamak

Kolik, bebeğiniz için kısa veya uzun vadeli sorunlara neden olmaz. Ancak kolik ebeveynler için zor ve sıkıntılı olabilir. Sürekli ağlayan bebeklere bakmak zordur. Kendinizi bunalmış veya hayal kırıklığına uğramış hissedebilirsiniz. Böyle hissediyorsanız, yardım istemeniz önemlidir. Size yakın birinden bebeğinizi izlemesine yardım etmesini isteyin. Asla çocuğunuzu sallamayın veya ona zarar vermeyin. Bir bebeği sallamak ciddi beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir.

Kolik Hakkında Akılda Tutulması Gereken Bazı Noktalar

Kolik hastalığına siz sebep olmadınız, bu yüzden kendinizi suçlu hissetmeyin.

Kolik geçecektir. Bebeklerin çoğu 3 ila 4 aylık olduklarında kolikten kurtulurlar.

Bebeğinizde kolik olması sağlıksız veya hasta olduğu anlamına gelmez.

Bebeğinizi yatıştırmanın birçok yolu vardır.

Bebeğinize, uzun süre tutmak gibi ekstra ilgi göstermek onları şımartmaz.

Kolikli Çocukları Sakinleştirme ile ilgili olarak YouTube arama satırına: "how to treat colic baby at home" yazarak çıkan videoları izleyebilirsiniz.