Altı Aylıktan İtibaren Bebeklerde Beslenme

11.08.2020
Altı Aylıktan İtibaren Bebeklerde Beslenme
İlave gıdaların tanıtımı

Bebeğinizin, yaklaşık 6 aylıkken anne sütü veya mamadan başka yiyecekler yemeye başlaması gerekir. Bunun nedeni, büyümekte olan bebeğinizin artık sadece anne sütünden veya mamadan yeterince kalori, demir ve çinko alamamasıdır. Ancak anne sütünde çocuğun büyümesi için gerekli önemli besin maddeleri vardır. O nedenle 12 ay ve sonrasına kadar siz ve bebeğiniz istediği sürece anne sütü alması devam ettirilmelidir. Bebeğiniz 6 aylıkken çiğnemeyi yeni öğrenmeye başlayacaktır. Ellerini ağzına götürmek gibi, aç olduğuna dair işaretler verdiğini gördüğünüzde bebeğinizi besleyin. Ellerinizi yıkadıktan sonra, bebeğinize günde iki kez sadece iki ila üç kaşık yumuşak yiyecek vererek başlayın. Bu yaşta midesi küçük olduğundan her öğünde sadece az miktarda yiyebilir.

Yeni bir yemeğin tadı bebeğinizi şaşırtabilir. Bu yeni yiyeceklere ve tatlara alışması için ona zaman verin. Sabırlı olun ve bebeğinizi yemeye zorlamayın. Tok olduğuna dair işaretleri izleyin ve o zaman onu beslemeyi bırakın. Bebeğiniz büyüdükçe midesi de büyür ve her öğünde daha fazla yemek yiyebilir. Amaç, 12 ayda bebeğinizin aileyle birlikte sofraya oturup çok çeşitli sağlıklı yiyecekleri yemesidir.

Bebeğim hangi yiyecekleri yiyebilir?

Bebeğinize ilk verdiğiniz yiyeceklerin demir açısından zengin olması önemlidir. Buna ilave demir içeren tahıllar ve pişirilmiş ve püre haline getirilmiş et ve kümes hayvanları, balık ve baklagiller dahildir.

Bundan sonra, size ve bebeğinize uygun herhangi bir sırayla çeşitli meyve, sebze, tahıl / tahıl ve süt ürünlerini (örneğin yoğurt, peynir ve muhallebi) eklemeye başlayın.

Bebeğinize verilen ilk yiyeceklerin püre haline getirilmesi tavsiye edilir. Anne sütü veya mama eklemek, yiyeceklerin pürüzsüz ve peltemsi olmasına yardımcı olabilir.

Sade su içmek erkenden teşvik etmek için iyi bir alışkanlıktır. Ağzı olan bir bardaktan kaynatılmış soğutulmuş su sunmaya başlayın.

Anne sütü veya mama bu yaştaki bebeğinizin ana besini olacaktır. Çocuk istedikçe emzirmeye veya  mamaya devam edin.

Yaklaşık 6 Aydan İtibaren Beslenme

Bebeklerin hepsi farklıdır ve yiyecekleri farklı bir sırayla ve kendileri için doğru olan oranda yemeye başlarlar. İşte bebeğinizi tamamlayıcı yiyeceklerle tanıştırmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Bebeğinizin mutlu ve sakin olduğu bir zaman seçin. Bebeğinize odaklanmak için zamanınız olduğundan emin olun.

Bebeğe pirinç gevreği veya püre haline getirilmiş et gibi demir açısından zengin tek bir püre vererek başlayın.

Emzirme veya bebek mamasıyla beslendikten sonra 1-2 çay kaşığı kadar, ilk yiyecekleri verin. Yavaş yavaş 2 ila 3 yemek kaşığına yükseltin.

Tamamlayıcı yiyecekleri günde bir kez sunmaya başlayın ve yavaş yavaş günde 3 defaya kadar artırın. Bebeğiniz büyüdükçe daha fazla yiyecek sunun.

Bebeklerin yeni yiyecekleri reddetmesi normaldir. Bebeğiniz yeni bir mamayı reddederse veya tükürürse, zorlamayın. Birkaç gün sonra tekrar deneyin. Ayrıca bebeğinizin sevdiği başka bir mama ile karıştırmayı veya üstüne biraz anne sütünü sıkmayı da deneyebilirsiniz. Bazen bir bebeğin kabul etmesi için harcanacak süre bir mama vermenin 10 ila 12 katı olabilir.

Bebekler verilen gıdanın ne zaman yeterli olduklarını bilirler ve başlarını çevirirler. Bebeğinizi yemeye devam etmeye zorlamak yerine daha sonra vermeyi tercih edin.

Bebekleri yemek yerken daima denetleyin.

7-12 Ay Arası Beslenme

Şimdiye kadar bebeğiniz bebek pirinç gevreği ve püre haline getirilmiş etler, tahıllar, meyveler, sebzeler, biraz süt ve anne sütü veya mama yiyordu.

Sonraki birkaç ay içinde, yiyeceklerin dokusunu pürüzsüzden ince püreye, yumrulu püreye, kıyılmış yiyeceklere ve elle yenen yiyeceklere kadar değiştirin. Farklı dokular vermek çene ve ağız gelişimine iyi gelir.

9-11 aylıktan itibaren bebeğiniz günde üç ila dört kez yarım bardak yiyecek ve sağlıklı bir atıştırmalık alabilir. Artık yumuşak yiyecekleri ezmek yerine küçük parçalara ayırmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz parmaklarıyla yemek yemeye bile başlayabilir. Bebeğiniz acıktığında emzirmeye devam edin.

Günde 3 kez, rutin beslenme saatlerinde, emzirme veya mama sonrasında  ek besini teklif edin, vermeye başlayıp daha sonra gıda alımı arttıkça emzirme veya mama öncesinde verebilirsiniz.

Dağınıklığı kabul edin. Bebeğiniz farklı yiyecekleri denerken ve dokundukça biraz karışıklık oluşturacaktır.

Yiyeceklerin enerji ve besin açısından zengin olması gerekir. Tahıl ve patatese ek olarak, bebeğinizin her gün sebze ve meyveler, baklagiller ve tohumlar, biraz enerji açısından zengin sıvı yağ veya yağ ve - özellikle - hayvansal gıdalar (süt ürünleri, yumurta, et, balık ve kümes hayvanları) yediğinden emin olun. Her gün çeşitli yiyecekler yemek bebeğinize ihtiyacı olan tüm besinleri alma şansı verir.

Meyveler, sebzeler, et ve balık, tahıllar ve süt ürünleri gibi çeşitli yeni yiyecekleri denemeye devam edin. Kemiksiz balığın pişirildiğinden ve kılçıklar açısından iyi kontrol ettiğinizden emin olun. Konserve ürünler suda olmalı ve tuzlanmamalıdır.

Bir bardaktan, soğutulmuş kaynamış su, sağılmış anne sütü veya mama verilebilir.

Sizi izlemesi ve öğrenmesi için bebeğinizi yemek saatlerinde yanınızda oturtun.

Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu yiyecek miktarı, büyüme ve aktivite seviyelerine bağlı olarak günden güne değişecektir. Bebeğinize çeşitli yiyecekler verin ve ne kadar yemek istediklerine karar vermelerine izin verin. Tabakta yemek kalması sorun değil. Yeterince aldıklarına dair bir rehber olarak bebeğinizin büyümesini düzenli olarak kontrol edin ve kaydedin.

Bebeğime İyi Gelmeyen Yiyecekler Var mı?

Bebeğinize farklı tat ve kıvamlara sahip çok çeşitli yiyecekler sunmak önemlidir. Bazı yiyecekler gerekli değildir ve boğulma veya hastalık riskini azaltmak için bu yaşta kaçınılması en iyisidir:

Küçük, sert yiyecekler boğulmaya neden olabilir. Bütün kuruyemişler, tohumlar, mısır cipsi, sert şekerlemeler, çiğ havuç ve elma parçaları gibi gıdalardan kaçının.

Gıdalara şeker veya tuz eklemeye gerek yoktur. Diş çürümesine neden olabilirler ve bebeğinizin küçük böbrekleri için fazladan işyükü oluşturabilirler.

İnek sütü 12 aylık olana kadar içecek olarak verilmemelidir. Püre haline getirmeye veya ezmeye yardımcı olması için yiyeceğe biraz inek sütü eklenebilir.

Bal gerekli değildir ve 12 aylıktan küçük bebeklerde zehirlenmeye neden olabilir. Balı tatlandırıcı olarak kullanmak da güvenli değildir.

Alkolsüz içecekler, likörler, meyve suyu, çay ve kahve bebekler için uygun içecekler değildir. Bebeğinizin ihtiyacı olan tek sıvı anne sütü (veya mama) ve sudur.

Ek Besinler Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Noktalar

Yiyecekleri önceden hazırlayın ve daha sonra kullanmak üzere buz küpü tepsilerinde veya küçük ayrı kaplarda dondurun.

Ek besinler verilen bebeklerin gıda zehirlenmesi riski artar. Yiyeceklerin taze, temiz olduğundan ve doğru şekilde saklandığından emin olun. Hazır yiyecekleri buzdolabınızda sadece 1-2 gün tutun.

Yeni yiyecekler yerken, bebeğinizin bezlerinde değişiklikler fark edeceksiniz. Bu normaldir ve farklı yiyeceklerle değişebilir. Endişeniz varsa doktorunuzla iletişime geçin.

Bebeğinizin büyümesini sık sık kontrol edin. Bebeğinizin büyümesinin grafikteki düzeni veya eğriyi takip edip etmediğini kontrol edin. Büyüme eğrisi düzse veya aşağı doğru eğilimli ise, hemen doktorunuza başvurun.

Bebeğinizin dişleri göründüğünde, çocuklar için yapılmış, yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalayın.

Örnek menü (6-7 ay)

Bu örnek menü, bebeğinize katı yiyecek vermeye başlarken size yol gösterebilir. Bu yalnızca bir rehberdir. Büyüme ve aktiviteye bağlı olarak, bebeklerin günlük yedikleri gıda miktarı değişebilir.

Kahvaltı

Anne sütü veya mama ile karıştırılmış bebek mısır gevreği (1 yemek kaşığı)

Meyve püresi (1/2 yemek kaşığı)

Yoğurt (1/2 yemek kaşığı)

Anne sütü veya 100 mL bebek maması

Kahvaltı sonrası

Anne sütü veya 150 mL bebek maması

Öğle yemeği

Karışık / ezilmiş et (1 yemek kaşığı)

Karışık / ezilmiş sebzeler (1 yemek kaşığı)

Parçalar halinde kesilmiş ekmek (1/2 dilim) veya makarna / pilav (1 yemek kaşığı)

Anne sütü veya 100 mL bebek maması

Öğleden sonra

Anne sütü veya 150 mL bebek maması

Akşam yemegi

Karışık / ezilmiş et (1 yemek kaşığı)

Karışık / ezilmiş sebzeler (1 yemek kaşığı)

Makarna / pilav (1 yemek kaşığı)

Anne sütü veya 100 mL bebek maması

Örnek menü (7-12 ay)

Bu örnek menü, bebeğinize katı yiyecek vermeye başlarken size yol gösterebilir. Bu yalnızca bir rehberdir. Bebekler, büyüme ve aktiviteye bağlı olarak günlük yedikleri değişebilir.

Kahvaltı

Anne sütü veya mama veya inek sütü ile karıştırılmış bebek mısır gevreği (yaklaşık 3 yemek kaşığı)

Meyve püresi (1 yemek kaşığı)

Yoğurt (1/2 yemek kaşığı)

Anne sütü veya 100 mL bebek maması

Kahvaltı sonrası

Anne sütü veya 150 mL bebek maması

Öğle yemeği

Karışık / ezilmiş et (1 yemek kaşığı)

Karışık / ezilmiş sebzeler (1 yemek kaşığı)

Parçalar halinde kesilmiş ekmek (1/2 dilim) veya makarna / pirinç (1/4 su bardağı)

Anne sütü veya 100 mL bebek maması

Öğleden sonra

Anne sütü veya 150 mL bebek maması

Akşam yemegi

Karışık / ezilmiş et (1 yemek kaşığı)

Karışık / ezilmiş sebzeler (1 yemek kaşığı)

Makarna / pirinç (1/2 su bardağı)

Anne sütü veya 100 mL bebek maması

Küçük çocukların sağlıklı, güçlü ve zekaca yeterli büyümeleri için her gün yeterli besleyici yiyeceğe ihtiyaçları vardır. Yaklaşık 6 aylıkken bebeğiniz hızla büyür ve hayatının diğer dönemlerinden daha fazla enerji ve besine ihtiyaç duyar.

Kısaca: Bebeğinizi 6–12 ayda beslemek

6 aydan sonra anne sütü hala bebeğinizin ana enerji ve besin kaynağıdır, ancak artık katı yiyecekler eklenmelidir.

Bebeğinizin midesi küçüktür ve gün boyunca sık sık az miktarda yumuşak, besleyici yiyecekler yemesi gerekir.

Tahıllara ek olarak, bebeğinize her gün çeşitli yiyecekler - özellikle hayvansal gıdalar (süt ürünleri, yumurta, et, balık ve kümes hayvanları), meyve ve sebzeler verin.

6 aylıkken anne sütü hayati bir beslenme kaynağı olmaya devam eder, ama tek başına yeterli değildir. Büyüyen ihtiyaçlarına ayak uydurmak için şimdi bebeğinize anne sütüne ek olarak katı yiyecekler vermelisiniz.

Bebeğinizin mümkün olduğunca anne sütü almaya devam etmesi için, bebeğinize ilk mamasını emzirdikten sonra veya emzirme seansları arasında veriniz.

Bebeğinizi katı yiyeceklerle beslemeye başladığınızda, hastalanmaması için ekstra özen gösterin. Gezinirken ve çevreyi araştırırken, mikropları elleriyle ağzına yayabilir. Yemek hazırlamadan önce ve her beslenmeden önce ellerinizi sabunla yıkayarak bebeğinizi hastalanmaktan koruyun.

Çocuğumun Yemesi İçin Nasıl Yemek Hazırlamalıyım?

İlk başta çocuğunuzun püre haline getirilmiş, püre haline getirilmiş veya süzülmüş ve dokusu çok pürüzsüz yiyecekler yemesi daha kolaydır. Çocuğunuzun yeni yiyecek kıvamlarına alışması zaman alabilir. Çocuğunuz öksürebilir, öğürebilir veya tükürebilir. Bebeğinizin sözlü becerileri geliştikçe daha kalın ve daha toplu yiyecekler verilebilir.

Bazı yiyeceklerle potansiyel boğulma tehlikesi vardır, bu nedenle çocuğunuzun gelişimi için doğru katılıkta yiyeceklerle beslemek önemlidir. Boğulmayı önlemeye yardımcı olmak için tükürük ile kolayca çözülebilen ve çiğneme gerektirmeyen yiyecekler hazırlayın. Küçük porsiyonlarla besleyin ve bebeğinizi yavaş yemeye teşvik edin. Çocuğunuza yemek yerken daima dikkat edin.

Yiyecek Hazırlamak İçin Bazı İpuçları

Bebeğinizin yutmasını pürüzsüz ve kolay hale getirmek için tahılları ve pişmiş tahılları anne sütü, mama veya suyla karıştırın.

Sebzeleri, meyveleri ve diğer yiyecekleri pürüzsüz olana kadar ezin veya püre haline getirin.

Elma ve havuç gibi sert meyve ve sebzelerin genellikle pişirilmesi gerekir, böylece kolayca ezilebilir veya püre haline getirilebilir.

Çatalla kolayca ezilebilecek kadar yumuşak olana kadar yiyecekleri pişirin.

Pişirmeden önce kümes hayvanı, et ve balıktaki tüm yağı, deriyi ve kemikleri çıkarın.

Meyvelerden tohumları ve sert kısımları çıkarın ve ardından meyveyi küçük parçalar halinde kesin.

Yumuşak yiyecekleri küçük parçalara ayırın veya ince dilimler halinde kesin

Üzüm, kiraz, çilek ve domates gibi küçük yuvarlak yiyecekleri küçük parçalar halinde kesi

Sınırlandırılacak Yiyecek ve İçecekler

Sağlıklı beslenme tamamen denge ile ilgilidir. Çocuğunuzun yemeğine tuz veya şeker eklemenize gerek yoktur. Çocuğunuzun yemesi için güvenli olmayan ve diğer yiyecekler kadar sağlıklı olmayan bazı yiyecek ve içecekler de vardır. Çocuğunuza vermekten kaçınmanız gereken bazı yiyecek ve içecekler vardır. Örneğin bal tehlikeli olabilir. Botulizm adı verilen bir tür gıda zehirlenmesine neden olabileceği için 1-2 yaşından küçük çocuklara bal vermeyin. Çocuğunuza, 12 aylık olmadan, ballı yoğurt ve mısır gevreği ve ballı kraker gibi bal içeren yiyecekler vermeyin.

Pastörize edilmemiş içecekler veya yiyecekler (meyve suları, sütler, yoğurt veya peynirler gibi): çocuğunuzu şiddetli ishale neden olabilen zararlı bir bakteri olan E. coli için risk altına sokabilir. Çocuğunuza pastörize edilmemiş içecekler veya meyve suyu, süt, yoğurt veya peynir gibi yiyecekler vermeyin. Pastörize edilmemiş süt ayrıca çiğ süt olarak da adlandırılabilir.

Çocuğunuza sınırlandırmanız (veya küçük miktarlarda vermeniz) gereken bazı yiyecek örnekleri

İlave şeker içeren yiyecekler: Şeker, kek, kurabiye ve dondurma gibi yiyecekler genellikle ilave şeker bakımından yüksektir. Amerikan Kalp Derneği, 24 aylıktan küçük çocuklara ilave şeker verilmemesini önermektedir. 24 aylıktan küçük çocuklara şeker ilaveli yiyecek veya içecek verilmemelidir.

12 aylıktan önce: Amerikan Pediatri Akademisi, çocukların 12 aylık olmadan %100 meyve suyu içmemelerini önermektedir. Tatlandırıcı eklenmiş meyve suyu içecekleri gibi içecekler vermeyin. Meyveler, çocuğunuz için meyve sularından daha sağlıklı seçeneklerdir.

Sodyum olarak da bilinen tuz içeriği yüksek yiyecekler: Bazı konserve yiyecekler, işlenmiş etler (öğle yemeği etleri, sosisler, sosisli sandviçler, jambonlar gibi) ve dondurulmuş akşam yemekleri gibi yiyecekler sodyum açısından yüksek olabilir. Bazı atıştırmalık yiyecekler sodyum bakımından yüksektir. Bunlar çocuklarda böbreğe atması gereken yüksek düzeyde tuz sağladığı için zararlıdır.

Bebekler için sağlıklı beslenme önerileri faydalı bir kaynak linki: SAĞLIKLI BEBEK BESLENMESİ