Hipermobil (Aşırı hareketli) Eklem Hastalığı - Hiperelastisite

Hipermobil (Aşırı hareketli) Eklem Hastalığı - Hiperelastisite
Hipermobil (aşırı hareketli) Eklem Sendromu nedir?

Hipermobil eklem sendromu, eklemlerin normalden daha gevşek olduğu anlamına gelir. Normalden daha esnek veya normal hareket aralığını aşan eklemler hipermobil olarak kabul edilir.

Çocuklarda ve genç yetişkinlerde yaygın bir eklem veya kas sorunudur. İyi huylu bir durum olup, genellikle herhangi bir hastalığın parçası değildir. Bu durum, egzersiz sonrası veya gece kas ve eklem ağrılarına neden olabilir. Nadiren, çocuklar Marfan veya Ehlers-Danlos sendromu gibi hipermobiliteleriyle ilişkili ciddi bir bağ dokusu bozukluğuna sahip olabilir. Down sendromlu çocuklar da genellikle hipermobildirler.

Belirti ve bulguları nelerdir?

Bazı çocuklarda hiçbir belirti olmayabilirken, diğerlerinde öğleden sonra veya akşam veya egzersiz sonrası eklem ve kas ağrıları veya hafif eklem şişliği olabilir. Bu ağrılar dizlerde, dirseklerde, baldır ve uyluk kaslarında daha sık görülür. Ağrı genellikle dinlenme ile düzelir.

Hipermobil çocuklar burkulmalara, yumuşak doku yaralanmalarına ve etkilenen eklemlerde çıkık oluşmasına daha yatkındırlar. Ayrıca sırt ağrısı ve düz tabanlık olasılığı daha yüksektir. Bazı çocukların kronik ağrısı olabilir.

Büyüme ağrıları hipermobil çocuklarda daha sık görülebilir. Bunlar kramp veya bacakların, uylukların veya baldır kaslarının ağrılarıdır. Genellikle geceleri görülürler ve masajla rahatlarlar. İlgili eklemlerde kızarıklık veya ısı artışı gibi herhangi bir iltihap belirtisi görülmez.

Çoğu çocuk büyüdükçe daha az esnek hale gelir ve semptomları düzelir. Bununla birlikte, nadiren, semptomlar devam edebilir ve bazı hastalarda tekrarlayan yaralanmalara veya çıkıklara eğilim oluşturur.

Hipermobil (aşırı hareketli) eklem sendromu daha çok kimlerde ortaya çıkar?

Kızlarda erkeklerden daha sık rastlanır. Küçük çocuklarda daha fazla ağrı geliştirme eğilimindedir. Çocuk büyüyüp ergenlik dönemine ulaştığı zaman kaslarının güçlenmesi nedeniyle ağrı azalır. Asya ve Afrika kökenli çocuklarda daha sık görülür.

Büyük okul grupları test edildiğinde araştırıldığında, çocukların yaklaşık %30'unda bu sendroma rastlanabilir ancak bu çocukların yaklaşık %10'u, aktivitelerden sonra veya geceleri ağrı oluşturacak derecede hipermobiliteye sahiptir. Gevşek eklemli olma özelliği genellikle ailenin diğer bireylerde de görülebilir.

Hipermobilitenin teşhisi

Bazı basit testler, bir çocuğun eklemlerinde normalden daha fazla hareket aralığına sahip olup olmadığını gösterir. Bunun için birkaç spesifik hareketlilik testi kullanır:

El bileği ve başparmak aşağı doğru hareket ettirilebilir, böylece başparmak önkolla temas eder.

Küçük parmaklar 90 derecenin üzerine kadar esnetilebilir.

Ayakta dururken, yandan bakıldığında dizlerin anormal şekilde geriye büküldüğü görülür.

Tamamen uzatıldığında, kollar normalden daha fazla bükülür (düzün ötesinde).

Çocuk belini bükük ellerini zemine değdirmeye çalışırken (dizler bükülmeden) avuç içlerini yere yapıştırabilir.

Hipermobilite belirtileri bazen artriti (eklem iltihabını) taklit edebileceğinden, çocuğun daha ciddi bir bozukluğunun (çocuk artriti veya diğer yangısal durumlar gibi) olmadığından emin olmak için laboratuvar testleri yapmak gerekebilir. Nadiren röntgen çekmek gerekir.

Hipermobilite nasıl tedavisi edilir?

Eklem hipermobilite sendromunun spesifik bir tedavisi yoktur. Ana tedavi, kas kuvvetini ve zindeliği arttırmaktır, böylece eklemleri korumaktır.

Fizyoterapistler, kas gücünü ve zindeliğini artırmak, duruş ve dengeyi düzeltmek ve ağrı ve çıkık riskini azaltma konusunda yardımcı olabilir.

Eklem koruma teknikleri, kas tonusunu ve kas gücünü arttırır, ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve hipermobilitesi olan çocuklarda tekrarlanan yaralanmaları önler.

Hipermobilite tedavisi, semptomların şiddetine ve çocuğun günlük aktivitelerine etkisine bağlı olarak bireyselleştirilir. Semptomlar hafifse, çocuğun herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Egzersiz yapmak: Gevşek eklemlerin etrafındaki kasları güçlendirmeye yarar. Böylece eklemelere daha az basınç olur.

Ağrı fazla olduğunda geçici kısa süreli aktivite sırasında gevşek eklemleri korumak için ateller veya bantlama yapılabilir

Eklemi korumak: Basit önlemlerle hipermobil eklemlerin aşırı gerilmesinin önüne geçilebilir. Bunlar:

Her iki diz bükülmüş olarak bağdaş kurup (Hint fakiri gibi) oturmayacak

Ayakta dururken dizleri hafifçe büksün

Taban destekli ayakkabı giysin

Hipermobil çocukların arkadaşlarını eğlendirmek için yaptıkları olağandışı eklem hareketlerini durdurun.engelleyin

İlaç tedavisi

İlaçlar gevşek eklemleri düzeltmez. İlgili eklemlerin iltihaplanmadığını bilmek önemlidir. Ağrının semptomatik olarak giderilmesi için doktorunuz asetaminofen, ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan bir ilaç kullanılmasını önerebilir. Bunlar, egzersizlerden önce veya sonra gerektiğinde ağrı kesici olarak alınabilir. Hipermobilitesi olan çocuklar genellikle geceleri ağrı çektiği için, ilaçlar akşam verilebilir.

Bazen ağrı çok şiddetli olabilir. Bu durumda kronik ağrıya yardımcı olmak için ağrı yönetimi hizmetleri almak gerekir. Ağrı ile ilgili tedaviler ve tıbbi durumlar hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışınız.