Çocuklarda Göbek Fıtığı

Çocuklarda Göbek Fıtığı
Göbek Fıtığı Nedir? Nasıl Oluşur?

Göbek fıtığı, göbek bölgesinde göbek deliğinde görülebilen veya hissedilebilen anormal bir şişkinliktir. Bu fıtık, karın zarının ve çocuğun bağırsaklarının bir kısmının göbek deliğinin içindeki karın duvarından dışarı çıkmasıyla oluşur. Fıtık ağrılı değildir ve çoğu zaman herhangi bir soruna neden olmaz. Çoğu göbek fıtık, çocuk 4 veya 5 yaşına geldiğinde kendiliğinden kapanır. Fıtık o zamana kadar geçmezse veya bir soruna yol açarsa ameliyat edilebilir.

Göbek fıtıkları yaygındır ve tüm çocukların yüzde 10 ila yüzde 20'sinde görülür. Düşük doğum ağırlıklı ve prematüre (erken doğan) bebeklerde göbek fıtığı görülme olasılığı daha yüksektir. Erkekler ve kızlar eşit derecede etkilenir.

Hamilelik sırasında çocuk geliştikçe, karın kaslarında göbek kordonunun geçmesine izin veren ve anneyi bebeğe bağlayan küçük bir açıklık vardır. Bebek doğumdan sonra büyüdükçe karın kaslarındaki bu açıklık kapanır. Ancak bazen bu kaslar bir araya gelip tam olarak büyümez ve küçük bir açıklık kalır. Bu açıklığa göbek fıtığı denir.

Göbek fıtıkları göbek deliği bölgesinde bir çıkıntı veya şişlik olarak ortaya çıkar. Özellikle bebek ağladığında, öksürdüğünde veya gerildiğinde göbek deliğinin yakınında bir şişkinliğe neden olabilir. Bebek sessiz kaldığında küçülebilir veya kaybolabilir. Bir çocuk yatarken ve sakinleşirken doktor şişkinliği nazikçe bastırırsa, genellikle küçülür veya karına geri döner.

Bazen bağırsaklar göbek fıtığı içinde sıkışır. Buna hapsedilmiş fıtık denir. Bu meydana geldiğinde, çocuk genellikle şiddetli ağrı çeker ve şişkinlik sert ve kırmızı bir şekil alabilir. Bağırsaklarda meydana gelebilecek olası hasarı önlemek amacıyla hapsedilmiş bir fıtığı dışlamak için acil tıbbi değerlendirme gereklidir. Bunun meydana gelmesi nadirdir.

Göbek Fıtığının Belirti ve Bulguları Nelerdir?

Göbek fıtığının ana belirtisi, göbek deliği tarafından cilt altında gözle görülür bir şişliktir.

Fıtık büyüyebilir ve küçülebilir: Bir çocuk, ayağa kalkma, ağlama, öksürme veya kakasını zorlama gibi karnında baskı yaratan bir şey yaptığında daha da büyüyebilir. Çocuk yattığında ve sakinleştiğinde tekrar küçülebilir.

Doktor tarafından yapılan fizik muayenede göbek fıtığı teşhis edilebilir ve ayrıca fıtık kesesinde herhangi bir karın içeriği olup olmadığını belirlenebilir.

Çoğu göbek fıtığı 3 ila 4 yaşlarında kendiliğinden kapanır. Bu zamana kadar kapanma olmazsa, genellikle cerrahi onarım önerilir. Daha küçük çocuklarda bir barsakların fıtık kesesine hapsolma atağı varsa veya fıtık çok büyükse cerrahi onarım önerilir.

Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Göbek fıtıklarının çoğunda endişelenecek bir durum yoktur ve çocuk 4-5 yaşına geldiğinde tıbbi tedavi olmaksızın ortadan kalkar. Ameliyat yalnızca şu durumlarda yapılır:

Çocuk 4 veya 5 yaşlarına geldiği halde fıtık kapanmamış ise,

Hapsedilmiş fıtık durumu varsa, fıtık kesesi içinde barsak düğümlenmişse.

Fıtığı onarmak için ameliyat genel anestezi altında yapılır. Göbek deliği tabanına küçük bir kesi yapılır. Fıtık içinde herhangi bir bağırsak varsa tekrar karın boşluğuna yerleştirilir. Kastaki açıklık daha sonra başka bir fıtık oluşmasını önlemek için birden fazla kat dikişle onarılır. Göbek deliğini düz tutmak için bir pansuman ve / veya kesi yapıştırıcısı yerleştirilir.

Prematüre bebekler ve belirli tıbbi rahatsızlıkları olan çocuklar hastanede gece boyunca gözlem gerektirebilirken, çoğu çocuk ameliyattan birkaç saat sonra eve dönebilir.

Fıtık kapandıktan sonra tekrar oluşması nadirdir. Ancak ameliyat sonrası yara enfeksiyonu geçiren hastalarda tekrarlama riski artmaktadır.