Çocuklarda Ateş

Çocuklarda Ateş
Ateş nedir?

Vücut ısısının yükselmesi olarak da tanımlanan ateş çocuklarda sık gelişir. Ateş birçok hastalığa normal bir yanıttır, en yaygın olanı vücutta başlayan veya devam eden bir enfeksiyondur. Ateşin kendisi genellikle zararlı olmayıp, aslında vücudun bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.

Ateşin nedenleri?

Ateş başlı başına bir hastalık değil, bir hastalığın işaretidir. 

Çocuklarda ateş ve yüksek vücut ısısına neden olan hastalıklar

Enfeksiyonlar çocuklarda ateşin en yaygın nedenidir. Genel olarak ateş, çocuğunuzun vücudunun bir enfeksiyonla savaştığının bir işaretidir.

Çocukluk çağı enfeksiyonlarının çoğu virüslerden kaynaklanır. Diğer enfeksiyonlara bakteriler neden olabilir. Ateşe neden olabilecek enfeksiyonlar şunlardır:

Barsak enfeksiyonu (gastroenterit)

Soğuk algınlığı, grip ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları

Su çiçeği, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi hastalıklar

Orta kulak iltihabı (otit) veya bademcik iltihabı (tonsillit) gibi kulak ve boğaz enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları

Akciğer enfeksiyonu

Menenjit

Ateşin daha seyrek başka nedenleri de vardır. Bunlar ilaçlara veya aşılara alerjik reaksiyonlar, kronik eklem iltihabı, bazı tümörler ve Crohn hastalığı gibi gastrointestinal hastalıkları içerir.

Ateş belirtileri

Ateş ani olarak yükselebilir veya vücut aşısı yavaş yavaş ve birkaç gün içinde yükselebilir. Ayrıca gün boyunca yüksek kalabilir ve düşebilir. Bunların genellikle ateşe neden olan hastalık ile hiçbir ilgisi yoktur. Çoğu ateş ve onlara neden olan hastalıklar sadece birkaç gün sürer. Ancak bazen ateş, özellikle altta yatan bir hastalığın veya kronik hastalığın belirtisi ise, çok daha uzun sürebilir. 

Ateş, ebeveynler için endişe verici olsa da, doktorlar genellikle ateşin derecesi ve hangi hastalığın ateşe neden olduğuna yoğunlaşırlar. Ateşin kendisinden ziyade ateşe neden olan altta yatan hastalığın herhangi bir belirtisini görmek daha önemlidir.

Ateşin belirti ve bulguları

Termometre genellikle 38° C'nin üzerinde vücut sıcaklığını gösterdiğinde çocuğunuzun ateşi var demektir.

Çocuğunuz ayrıca:

Hasta görünümlü ve dokunmakla daha sıcak hissediyorsanız,

Huzursuz, sinirli veya çok ağlıyorsa,

Normalden daha fazla uyumak istiyorsa,

Kusma veya sıvı alımını reddediyorsa,

Acı içindeyse,

Bebeğiniz üç ayın altındaysa ve 38° C'nin üzerinde ateşi varsa, başka semptomları olmasa bile bir doktora görünmelisiniz.

Çocuğunuzun vücut ısısını ölçmek

Bir çocuğun sıcaklığını almanın birkaç yolu vardır. Her yöntem çocuğunuzun sıcaklığını farklı bir şekilde ölçer ve sonuçlar kullandığınız termometrenin türüne bağlı olarak değişebilir. Farklı yöntemler şunları içerir:

Kızılötesi alın termometresi,

Koltuk altı veya dil altı dijital veya cıvalı termometre,

Kulak zarından ölçen (timpanik) termometre

Bazı termometreler belirli yaş grupları için daha uygundur, bu nedenle doğru bir okuma elde etmek için her zaman üreticinin talimatlarını okumalı ve takip etmelisiniz. Ayrıca Çocuk Sağlığı Hemşirenizden, doktorunuzdan veya eczacınızdan size termometrenizi nasıl kullanacağınızı göstermesini isteyebilirsiniz.

Ateşli havale (febril konvülziyon)

Bazı çocuklar, özellikle 6 ay-5 yaş arası çocuklar, ateşleri olduğunda havale geçirebilirler. Bunlara ateşli havale (febril konvülziyon, nöbet) denir. Vücut ısısı aniden yükselirse çocuğunuz ateşli nöbet geçirebilir. Bazen, ebeveynler çocuklarının ateşi olduğunu fark edemediklerinde nöbet meydana gelir. Febril konvülziyonlar genellikle çocuğun sağlığı üzerinde uzun dönemde kötü bir etkiye neden olmaz.

Ateşi yükselmiş bir çocuğun ev bakımı

Çeşitli türde mikroplar, ateş oluşturan enfeksiyonlara neden olabilir. Bunların çoğu virüslerdir ve ateşi kontrol altında tutmak dışında herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Bazılarına antibiyotiklerle tedavi edilen bakteriler neden olur. Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili olmaz.

Çocuğunuzun ateşinin düşürülmesi, altta yatan ve ateşe neden olan, hastalığın daha hızlı tedavi edilmesine yardımcı olmaz.

Çocuğunuz iyi görünüyorsa, ateşi 38.5 C'yi aşmıyorsa ve mutlu ise ateşini tedavi etmeye gerek yoktur. Çocuğunuz halsiz ve bitkin ise daha rahat hissetmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

Çocuğunuza sık ve küçük porsiyonlar halinde içecekler verin. Çocukların ateşlendiğinde yemek yemeyi reddederlar, ancak suyu içebildikleri sürece bu iştahsızlık önemli değildir.

Altı aylıktan küçük bebeklere ilave emzirme, mama veya kaynatılmış ılıtılmış su verin.

Ateş çocuğu bitkinleştirmiş veya boğaz ağrısı gibi başka semptomları varsa çocuğunuza parasetamol ve / veya ibuprofen verin. Ambalajdaki dozaj talimatlarını dikkatlice izleyin. Üç aylıktan küçük bebeklere veya susuz kalan çocuklara ibuprofen vermeyin. Asla çocuklara aspirin vermeyin. Çünkü aspirin bazı viral enfeksiyonları geçiren çocuklarda öldürücü olabilen Reye sendromuna neden olabilir.

Soğumaya yardımcı olması için çocuğunuzun alnını hafifçe ılık suya batırılmış bir sünger veya pamuk ile silmeyi deneyin. Bunu yaptığınızda çok soğuk veya rahatsız olmamaları önemlidir. Soğuk banyolar veya duşlar tavsiye edilmez.

Çocuğunuzu çok sıcak veya soğuk olmayacak kadar giydirin. Çocuğunuz titriyorsa, titreme durana kadar başka bir kıyafet veya örtü ekleyin.

Çocuğunuzu, hastalık durumunun kötüleştiğine dair işaretler bakımından izleyin.

Ne zaman doktora götürmeli?

Bebeğiniz üç aylıktan küçükse ve 38° C'nin üzerinde bir ateşi varsa, başka semptomları olmasa bile, bir çocuk doktoruna göstermelisiniz.

Çocuğunuz herhangi bir nedenle bağışıklığı zayıflamışsa (zayıf bir bağışıklık sistemine sahipse) ve 38 ° C'nin üzerinde bir ateşi varsa, doktorunuzdan veya hastanenin acil servisinden derhal bakım almalısınız.

Diğer tüm çocuklar için, vücut ısısı 38° C'nin üzerindeyse ve aşağıdaki semptomlardan herhangi birine sahipse bir hekime gösterin:

Ense sertliği (boynunu öne doğru eğmeye karşı direnç) veya ışık gözlerini rahatsız ediyor

Kusma ve sıvı içmeyi reddetme

Döküntü

Normalden daha uykulu, aşırı uykuya eğilimli,

Solunum problemleri,

Ağrı kesici ilaçlarla iyileşmeyen ağrı,

Ayrıca, eğer :

İki günden fazla süredir ateşi var ve belirgin bir nedeni yoksa,

Ateşli havale geçirdiyse çocuğunuzu doktora göstermeniz gerekir.