Büyüme Ağrıları

Büyüme Ağrıları
Büyüme ağrılarına genel bir bakış

Büyüme ağrıları çoğunlukla bir çocuğun okul öncesi döneminde görülür ve genellikle onlu yaşlarda kaybolur. Bu ağrılar zararsızdır ve ciddi bir hastalığın işareti değildir. Büyüme ağrıları tipik olarak uyluk ve baldır kaslarında veya dizlerin arkasında görülür, ancak bazen kollarda da olabilir. Büyüme ağrıları genellikle bacaklarda, uyluk, baldır veya dizlerin arkasında bir ağrı olarak tanımlanır. Büyüme ağrıları her iki bacağı etkileme eğilimindedir, geceleri ortaya çıkar ve çocuğu uykudan uyandırabilir. Büyüme ağrıları iyi huylu olsa bile, doktorlar olası daha ciddi durumları aramalıdır.

Büyüme ağrıları, sıklığı yaklaşık %15 olan yaygın bir bozukluktur. En sık 3-5 yaşlarında görülür, ancak 9 yaşına kadar görülebilir. Kızlarda daha sık rastlanır.

Bu ağrılar büyüme ağrıları olarak adlandırılmasına rağmen, büyümenin ağrıya neden olduğuna dair bir kanıt yoktur. Büyüme ağrıları, düşük ağrı eşiği veya bazen psikolojik sorunlara bağlı olabilir.

Semptomlar genellikle günün sonunda ortaya çıkan veya çocuğu uykudan uyandıran ağrılardır. Çoğu zaman ağrılar iki taraflıdır ve genellikle uyluklara veya baldırlara lokalizedir ve eklemleri içermez. Nadiren, üst ekstremitede ağrı olabilir. Semptomlar gündüz aktivitelerini kısıtlayacak derecede değildir. Semptomlar süreklilik göstermez. Ağrısız gün veya haftalık dönemler bulunur.

Hastanın fizik muayenesinde, travma, eklem şişmesi, kızarıklığı, azalmış hareket açıklığı, gevşeklik veya hassasiyet bulunmaz. Radyografiler ve eritrosit çökme hızı dahil tüm testler normaldir.

Büyüme ağrılarının belirtileri

Büyüme ağrıları genellikle bacaklarda ağrı veya zonklama hissine neden olur. Bu ağrı genellikle uyluk, baldır veya dizlerin arkasında görülür. Genellikle her iki bacak da etkilenir. Ağrı sürekli değildir ve her gün oluşmaz.

Büyüme ağrıları genellikle öğleden sonra veya akşam erken saatlerde ortaya çıkar ve sabahları kaybolur. Bazen ağrı geceyarısı çocuğu uyandırır. Zaman zaman baş ağrısı veya karın ağrısı da eşlik eder.

Ne zaman hastaneye başvurmalı?

Ağrı kalıcı ise,

Sabahleyin de devam ediyorsa,

Çocuğun normal günlük aktivitelerini kısıtlayacak kadar şiddetli ise,

Eklem ağrısı şeklinde ise,

Bir yaralanma ile ilişkili ise,

Şişme, kızarıklık, hassasiyet, ateş, topallama, döküntü, iştahsızlık, halsizlik veya yorgunluk gibi diğer belirtiler veya semptomlarla birlikte ise hastaneye başvurmak gerekir.

Nedenleri

Büyüme ağrılarının nedeni bilinmemektedir. Ancak bir çocuğun büyümesinin ağrıya neden olacağına dair bir kanıt yoktur.

Büyüme ağrıları genellikle büyümenin olduğu bölgelerde veya hızlı büyüme zamanlarında gerçekleşmez. Büyüme ağrılarının huzursuz bacak sendromuna bağlı olabileceği öne sürülmüştür. Ancak gündüz boyunca aşırı kullanımdan kaynaklanan, gece kas ağrısının, büyüme ağrılarının en olası nedeni olduğu düşünülmektedir. Koşma, tırmanma ve zıplama gibi hareketler çocuğun kas-iskelet sisteminde zorlamaya ve ağrıya neden olabilir.

Risk faktörleri

Büyüme ağrıları okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda yaygındır. Kızlarda erkeklerden biraz daha sık rastlanır. Gündüz koşmak, tırmanmak veya zıplamak geceleri bacak ağrısı riskini artırabilir. Büyüme ağrıları, yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, düşük ağrı toleransı ve hatta D vitamini eksikliği gibi diğer faktörlerle de ilişkili olabilir.

Ayırıcı tanı

Travma: Hastanın ayrıntılı öyküsünden düşme veya çarpma durumu ortaya çıkar

Tümörler: Ağrı tek taraflıysa, ağrı şiddeti giderek artıyorsa veya ele gelen kitle ile ilişkiliyse, daha fazla araştırma yapılması gerekir. Muayenede belli bir odak ağrısı olduğu genellikle anlaşılır.

Osteomiyelit: Ateş ve diğer enfeksiyon bulguları vardır.

Hipermobilite Sendromu (Bağ dokusu gevşekliği): Genellikle ağrı eklemdedir.

Gece krampları: Ebeveynler ağrı sırasında kasta gerginlik hissedebilir.

Osteoid osteoma: Selim bir tümördür. Radyografi normal olabilir, ancak kemik sintigrafisi anormallik gösterebilir. Muayenede odak ağrısı genellikle görülür.

Büyüme ağrıları nasıl hafifletilebilir?

Ilık suda banyo yapmak yatmadan önce ağrı ve sancıları azaltmaya yardımcı olabilir. Büyüme ağrıları için spesifik özel bir tedavi yoktur.

Bununla birlikte, aşağıdaki ev uygulamaları çocuğun rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir:

Sıcak bir banyo: Özellikle yatmadan önce ılık suda banyo yapmak ağrıları azaltmaya ve uykuyu artırmaya yardımcı olabilir.

Masaj: Etkilenen bölgeye hafifçe masaj yapmak veya ovalamak çocuğun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.

Germe- Esnetme: Gün boyunca uyluk ve baldırları hafifçe germek semptomları hafifletebilir veya önleyebilir. Bununla birlikte, germe egzersizleri küçük çocuklar için zor olabilir. Hangi tür egzersizlerin en iyi olduğuna bir fizyoterapist karar verebilir.

Isıtma: Etkilenen bölgeye bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi uygulamayı deneyin. Bunların çok sıcak olmadığından emin olun ve çocuğun cildinin yanmasına izin vermeyin. Isıtma işlemlerini çocuk uyurken asla uygulamayın.

Ağrı kesiciler: Asetaminofen (parasetamol) veya ibuprofen gibi ilaçlar, zaman zaman ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ağrı kesici olarak çocuklara aspirin vermemek gerekir. Çünkü Aspirin çocuklarda Reye sendromu olarak adlandırılan nadir fakat, öldürücü olabilen ciddi bir duruma yol açabilir.

Ebeveynlere, ağrıların başlangıçtan itibaren, bir veya iki yıl içinde iyileşeceği söylenebilir.